landscape-nature-forest-sky-sun-sunrise-1229069-pxhere.com
nature-grass-sky-meadow-prairie-wildlife-655319-pxhere.com
beach-landscape-sea-coast-sand-ocean-836486-pxhere.com
horizon-prairie-morning-grassland-habitat-atmospheric-phenomenon-1397760-pxhere.com
grass-marsh-swamp-field-meadow-prairie-1144952-pxhere.com
beach-landscape-sea-water-nature-outdoor-541275-pxhere.com
previous arrow
next arrow

Bach Blomsterremedier til heste

Bach Blomsterremedier kan være en støtte  og en hjælp til hesten, der skal tilpasse sig moderne hestehold samt de store krav og forventninger der stilles til de fleste heste.
Heste udviklede sig over adskillelige millioner år til den moderne hest, vi ser idag. Da mennesket for 4000 år siden begyndte at domesticere hesten var der ikke så mange varianter og racer som vi har idag. På samme måde, som hunderacerne der blev udviklet efter det arbejde hundene skulle bruges til, således blev hesteracerne også avlet frem til det arbejde, de skulle bruges til. Men hvor mange hunde idag aldrig bliver sat til det arbejde deres race var avlet frem til, så er de fleste heste stadig beregnet til at arbejde! Arbejdets udformning har dog ændret sig meget i tidens løb, og idag bruges de fleste heste i den vestlige verden som sports- og hobbyheste. At være en hobbyhest er stadig et arbejde, og de fleste heste, der ikke kan arbejde ved bære/køre et menneske rundt eller bruges til avl, har ikke ret stor værdi. Dette skriver jeg ikke, for at dømme om det er rigtigt eller forkert, men fordi det er væsentligt at se på hvilke forhold, der er hestens virkelighed og hverdag. Kun på den måde kan man prøve at forstå de problematikker, der ind imellem opstår mellem hest og rytter. Ofte er drømmen om en hest eventyrlig og lyserød, men for mange er virkeligheden faktisk en helt anden. Hårdt arbejde og uindfriede drømme og ambitioner.

Hesten er et flokdyr. Det betyder at heste er meget sociale og har brug for deres bånd til flokkammeraterne. Men det er ikke altid, at det er praktisk muligt at tage hensyn til dette i den daglige håndtering, hvor der er mange ting som skal passe sammen, for at få det hele til at gå op.

Hesten er, til trods for sin størrelse, et byttedyr. Den vil derfor være meget opmærksom på lyde, bevægelser, alt ukendt og fremmed. Som byttedyr er det klogest at løbe først og undersøge bagefter. I naturen vil det være et spørgsmål om liv eller død, og selvom højtaleren i ridehuset ikke er til nogen fare, så ligger denne reaktion dybt beggravet i hesten. Selvom det er naturligt, så kan det også være farligt, når hesten forsøger at flygte mens den har en rytter på ryggen, det er derfor ikke hensigtsmæssigt at hesten er alt for nervøs anlagt og hurtigt bliver bange.

Mange ryttere har en drøm om at deltage i konkurrencer med deres heste, og køber gerne spring- eller dressurheste, som altså burde have evnerne til at kunne bruges til ridestævner. Men det er ikke alle der har så stor succes med den aktivitet, til stor frustration for ejeren og stor stress for hesten.

Det menes at >50% af alle rideheste lider af mavesår. Årsagerne kan være flere eks. fodringsrutiner, fodertyper og ikke mindst en konsekvens af stress. Stress kan også resultere i stereotypadfærd eks. vævning, boksvandring og krybbebidning. Misforståede gode hensigter gør, at vi indimellem vælger at gøre ét fordi det hjælper på noget, men som desværre har en negativ virkning på noget andet. F.eks kan det være aldeles velment at sætte sin hest alene på folden, for at den ikke skal blive sparket af andre heste, men mange heste bliver stressede af at blive isoleret. Stress kan også komme af mange andre ting og det er meget individuelt, hvilke der påvirke den enkelte hest mest.

Hvad kan Bach remedierne så hjælpe hesten med?

  1. Frygt- bange for specifikke ting eks. biler, hunde
  2. Angst – Nervøsitet, ængstelighed og utryghed
  3. Panik- Flygter, løber løbsk
  4. Stress
  5. Omstilling og tilvænning ved eks. flytning, nye fold- og/eller staldkammarater osv.
  6. Chok og traume efter en skræmmende oplevelse, en ulykke eller mishandling/vanrøgt
  7. Sorg
  8. Savn
  9. Varmt/iltert temperament
  10. Aggression

Dette er bare et udpluk af problemstillinger hvor Bach remedierne kan støtte og  hjælpe hesten. Det er væsentligt at pointere, at hestens uhensigtsmæssige adfærd kan skyldes sygdom eller smerte, hvorfor det altid er fornuftigt at få hesten undersøgt af en dyrlæge. Det kan typisk være aggression, øget irritabilitet, nedstemthed eller pludselige ændringer i adfærd. Men nogle sygdomstilstande udvikler sig langsomt, hvorfor symptomerne med tiden langsomt bliver mere synlige/mærkbare. Her vil en adfærdsændring ofte ske i takt med sygdommens udvikling, og der kan derfor gå et stykke tid før man egentligt bemærker ændringerne eller synes det er et problem. I naturen er det ufordelagtigt at vise svaghed, når man er et byttedyr. Når man dertil lever i et strengt hieraki, så er der altid én, som står klar til at overtage ens plads, hvis man er svag. Heste, der er syge, vil derfor naturligt forsøge at skjule det.

Kan heste savne?

Heste knytter sig gerne til en foldkammerat, der bliver en god ven. Heste kan også knytte sig til deres ejere, og forskere har fundet ud af at heste kan genkende mennesker helt op til 8 år efter de sidste har set dem. Det er muligt de kan huske dem i langt længere tid, men det var så langt forskningprojektet gik i denne omgang. Forskningsprojektet viste også at hestene huskede hvad de syntes om mennesket dengang. En hest kan altså godt savne en ven, en tidligere ejer, eller et føl som den har mistet. Heste kan også både sørge over et tab, og de kan endda blive deprimerede.

Støtte til rytteren/hesteejeren!

Det er altid ekstra udfordrende at arbejde med nogen, der ikke taler samme sprog som én selv, og det gør det da ikke nemmere, at der er tale om en helt anden art.  Mange hesteejere har anskaffet sig deres hest med brug for øjet. Men det er ikke altid det lige går som forventet, og problemstillinger med for høje ambitioner, uindfriede forventninger, frustrationer og manglede tålmodighed er helt normalt. En syg eller skadet hest, kan gøre ejeren/rytteren blive meget bekymret og frustreret. Det kan derfor være et forslag at ejeren/rytteren også selv gør brug af remedierne, som støtte i hverdagen og i træningen af hesten.

nature-grass-farm-meadow-animal-wildlife-1150552-pxhere.com-001